DATA YENİ PETROL

Hatice Dağaslanı
4 min readDec 26, 2020

Peki onu arıtacak kaynağımızı nasıl kullanmalıyız?

World Economic Forum (WEF) Future of Jobs 2020 raporunda okuduklarımı yorumlarımla beraber sizinle bu yazımda paylaşıyorum. Veriyi kullanabilmek, onu anlayabilmek, işleyebilmek, veriden bir değer çıkarabilmek, onu görselleştirebilmek ve başkalarına anlatabilmek ŞİMDİ çok önemli bir yetkinlik ve GELECEKTE de çok önemli bir yetkinlik olmaya devam edecek.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yaklaşık iki senede bir hazırlanan “Future of Jobs” / “İşlerin — Mesleklerin Geleceği” raporu Ekim 2020’de sunuldu. Raporda, Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği araştırmasındaysa, 2020 yılına ve geleceğimize de önemli etkileri olacak olan Covid-19 ‘un iş hayatına neden olduğu küresel durgunluk, 2020 yılı işgücü piyasası için belirsiz bir döneme neden olduğuna da işaret etmektedir.

İşlerin Geleceği Raporu 2020, Şunlara Işık Tutmayı Hedefliyor:

  • 2020'de şimdiye kadar pandemiye bağlı yaşanan aksaklıklar ve daha uzun bir ekonomik dönem içinde bağlamsallaştırılmış döngüler.
  • Önümüzdeki beş yıl içinde teknolojinin benimsenmesiyle ortaya çıkan işler ve mesleklerin görünümü.

Rapor ayrıca, 15 endüstriyel sektör ve 26 gelişmiş / gelişmekte olan ülke için derinlemesine analizler içermekte.

Raporda Temel Bulgularda Üç Önemli Madde:

  • Teknolojinin benimsenmesinin hız kesmeden devam edeceği veya sabit hızla süreceği beklenmektedir. Bulut bilişimin benimsenmesi, büyük veri ve e-ticaret yüksek öncelikler olmaya devam edecek.
  • Covid-19’un getirdiği durgunluk ile birlikte değerlendirildiğinde otomasyon, çalışanlar için risk yaratıyor. Buna ek olarak, pandeminin neden olduğu mevcut sorunlar sebebiyle şirketler tarafından teknolojinin benimsenmesi, görevler, meslekler ve beceriler dönüşüm geçirecek.
  • Önümüzdeki beş yıl içinde işlerdeki talep edilen beceriler değiştiği için beceri açığı yüksek olmaya devam edecek.

Pandemi ve Sonrası İçin Öngörüler

Ankete katılan iş liderlerinin %80'den fazlası, iş süreçlerinin otomasyonunu (dijitalleşmesini) hızlandıracaklarını ve uzaktan çalışmanın kapsamını genişleteceklerini belirtmiş. Ek olarak, işverenlerin 4'te 1'inden fazlası işgücünü geçici olarak azaltmayı planladıklarını ve 5'te 1'i de bunu kalıcı olarak yapacaklarını ifade etmiş. Ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2020'nin ikinci çeyreğinde 195 milyon çalışanın işten çıkarılmış olduğunu ve işlerin daha büyük bir hızla dönüştürüldüğünü öngörüyor.

Şekil 1, bahsi geçen planların ve öngörülerin özeti olarak kabul edilebilir. Yukarıdakilere ek olarak beceri geliştirme çalışmalarının uygulanmasının ve dijitalleşmesinin hızlandırılması da öne çıkan planlar arasında göze çarpıyor.

Şekil 1

2025’e Kadar Benimsenmesi Muhtemel Teknolojiler

Şekil 2’de 2025’e kadar benimsenmesi muhtemel teknolojileri ve 2018 beklentileriyle aradaki farkı görebilirsiniz. Örneğin, listenin başında bulunan bulut bilişim, benimsenecek teknolojiler kategorisinde 2018 araştırmasına göre 2025’te %17 daha fazla oy almış. Yeni malzemeler ise %12 daha az oy almış. Yorumlarsak; 2025’e kadar benimseyeceğimiz ve kullanacağımız teknolojiler arasında bulut bilişim, büyük veri analizi, nesnelerin interneti (IoT), şifreleme ve siber güvenlik, yapay zeka, metin-görüntü-ses işleme öne çıkacak.

Şekil 2

Şekil 3’te talebin arttığı meslekler ve talebin azaldığı meslekleri görebilirsiniz. Talebin arttığı 20 mesleğin birkaçı hariç tamamının özellikle yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi, uygulanması ve kullanılmasıyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin 10. sıradaki Internet of Things Specialist (Nesnelerin İnterneti Uzmanı), iki sene önceki raporun aynı başlıklı grafiğinde bulunmuyordu. Aynı şekilde, dikkat çekici bir değişiklikte, ‘Dijital Pazarlama Uzmanlığı’ mesleğinin 2018’de bulunduğu 20. sıradan -> 4. sıraya yükselmiş olması.

Şekil 3

2025’e Kadar Mesleklerin Değişimi

Şekil 4’te bugünün temel mesleki alanlarının gelecekte neye ve nereye değişeceği ilgili öngörüleri görebilirsiniz. Bu grafik, LinkedIn Economic Graph’tan alınmıştır. Özetle;

  • Bugünün mühendislerinin önemli bir kısmı yakın gelecekte bulut bilişim alanında çalışırken, bir kısmı mühendislik alanında çalışmaya devam edecek. Bir kısmı yapay zeka ve veri alanında, bir kısmıysa ürün geliştirme alanında çalışacaklar.
  • Bugünün pazarlamacılarının önemli bir kısmı pazarlamada devam ederken, bir kısım içerik tarafında yollarına devam edecekler.
  • Bugünün bilgi teknolojisi (IT) çalışanlarının önemli bir kısmı yollarına bulut bilişim alanında devam edecekler. Önemli bir oranda da yapay zeka ve veri tarafına geçiş olacak.
  • İnsan kaynakları profesyonellerinin de çalışacağı alanın adı “İnsanlar ve Kültür” olarak dönüşecek gibi duruyor.
Şekil 4: LinkedIn Economic Graph

2018 ve 2022’nin ardından 2025 tablosunda da çok farklı beceriler görmüyoruz. Tek ve önemli fark ise TEKNOLOJİ’dir. 2018’de beceriler arasında teknoloji ile ilgili öne çıkan bir beceri yer almıyordu. 2022 için “Yeni Teknolojileri Dizayn Etme ve Programlama Becerisi” listeye dahil edilmişti. 2025’te ise buna ek olarak, “Teknoloji Kullanımı, İzleme ve Kontrol” listeye dahil edilmiş. Açıkçası, önümüzdeki beş sene ve sonrasında yeni teknolojileri, teknoloji trendlerini takip etmek, bunları doğru yorumlamak, kullanmak ve faydaya çevirmek tüm kurumlar için kritik öneme sahip olacak.

2025 Yılına Kadar En Çok İhtiyaç Duyulacak Beceriler

Geleceğin sağlıkla gelmesi dileğiyle…

Not: Raporu incelemek isteyenler için ingilizce versiyona şu linkten erişebilirsiniz: WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf erişimi için tıklayın

Yeni yazımda görüşmek üzere.

Saygılarımla,

Hatice Dağaslanı

dagaslani@itu.edu.tr

--

--