Online Alışverişin Popülaritesi

Hatice Dağaslanı
5 min readNov 7, 2021

--

Online alışveriş, zamanının büyük bir çoğunluğunu mağazada geçirmek istemeyen tüketiciler için iyi bir alternatiftir.

image source: https://blog.htc.ca/2015/02/16/a-love-letter-to-e-commerce/

2019'da küresel perakende satışların %14,1'i online olarak yapıldı. Gelecek döneme bakıldığında bu rakamın artacağı tahmin edilmektedir. Aşağıdaki şekilde de paylaştığım bilgilendirmede: 2023 yılına kadar eMarketer, rakamın küresel perakende satışların %22'sine ulaşılacağını tahmin etmektedir.

image source: https://www.emarketer.com/content/global-ecommerce-2019?_ga=2.72855061.788262301.1631897209-630322013.1631128916

E- ticaret, en basit anlatımıyla elektronik ticaret ürün ve hizmetlerin tüketicilerle internet ortamında buluşturulduğu ticaret türüne verilen isimdir. Markalaşma, ürün yerleştirme, ilgi çekici görseller, ürünleri sergilemek için yenilikçi yollar düşünme e-ticaretin bir parçasıdır.

E-Ticaretin Önemi

E-ticaret mağazacılığı, online alışverişe artan ilgi sayesinde her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. E-ticaret aracılığıyla, talep edenler ürün ve benzerleri hakkında her türlü bilgiye ulaşabilmekte, arz edenler ise çok geniş müşteri kitlelerine hitap edebilmektedirler.

E-ticaret sektörü, dünyada bireylerin internet kullanım oranlarının artması, internetten alışveriş yapma alışkanlığının kazanılması, firmaların lojistik destek sistemlerinin gelişmesiyle en hızlı büyüyen sektörlerden biri haline gelmektedir. Firmaların e-ticareti kolaylaştırıcı alternatif ödeme sistemleri gibi uygulamaların kullanılmasının etkisiyle de büyümeye devam edeceği ön görülmektedir.

Bir mağazaya ulaşamıyorsanız veya aradığınızda ürün stokta yoksa koltuğunuzun rahatlığında aynı gün veya ertesi gün teslimat için bir ürün sipariş edebileceği fikri birçok kişiye cazip gelmektedir. Online alışveriş sayesinde günün istenilen saatinde kolay bir şekilde ürünler satın alınabilmektedir.

COVID-19 Pandemi Etkisi

Covid-19 pandemisiyle birlikte dünya genelinde bireysel, sosyal ve ticari açıdan birçok değişiklik meydana gelmiştir. Birçok faaliyetin internet ortamına taşınması ve fiziksel temastan kaçınılması firmalar tarafından müşterilere e-ticaret üzerinden alışveriş yapma olanakları arttırılmıştır. Pandemi döneminde, müşterilerin birçoğunun fiziksel mağaza yerine e-ticaret üzerinden alışveriş yapma isteği, e-ticaret web sitelerinin trafiğinin artmasına ve satışların da önemli derecede yükselmesini sebep olmuştur.

Online market alışverişi uygulamalarını ilk kez tercih edenlerin sayısının oldukça fazla olması ve alışkanlık haline getirmeleri pandemi sonrası dönemde de bu tip uygulamalardaki talebin devam etmesi düşünülmektedir.

image source: https://boundlesste.ch/service/social-media-marketing

E-ticareti kullanan firmalar öncelikli olarak gerekli alt yapıyı oluşturup kendi web siteleri üzerinden satış yapabilmektedir. Web sitesi aracılığıyla firmalar müşterilerle doğrudan iletişim kurabilmekte ve tüm potansiyel sorunlarla kendileri ilgilenmektedir. Bunun dışında alternatif olarak kullanılanlar sosyal medya platformları üzerinden ürünlerini satabilmektedir.

İnternet, e-ticaretin ayrılmaz bir unsurudur ve sayesinde coğrafik uzaklıklar önemini yitirmektedir. Müşterilere global pazarda seçme imkanı verilirken üreticilere uluslararası pazara açılma imkanı sunulmaktadır.

E-ticaretin gelişmesi, bilgisayar kullanımının artması, internet alt yapısının gelişmesi ve mobil internet hizmetleriyle yakından ilgilidir. Mobil telefon kullanımının artmasıyla beraber sosyal medya kullanımının artmasına sebep olmuştur. Sosyal medyada pazarlama yöntemleri, müşterilere kolay ulaşabilmek ve pazarlanan ürünün marka değerini artırmak amacıyla tercih edilmektedir.

E-ticaret sitelerinde ürünler basit ve estetik açıdan hoş bir şekilde sergilenerek sanat formu haline dönüştürülebilmektedir. Birçok web sitesi, müşterinin ilgisini çekmek için e-ticaret mağazacılığıyla denemeler ve geliştirmeler yapmaktadır. Belirli ve özel ürünlerin tanıtımları sağlayarak firmaların çeşitli ürünlerini sergilenmesine imkan tanınmaktadır. Bu sayede, estetik açıdan yapılan düzenlemeler web sitesinin düzenli ve erişilebilir görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda site ziyaretçilerinin sayısını arttırabilmektedir.

E-ticarette web sitelerinin kullanımının artmasıyla birlikte; web sitelerinin sayfa açılma süresi, domain yaşı ve sayfa boyutu gibi web sitesi teknik özelliklerini önemli hale getirmektedir. Çünkü kaliteli ve fazla tercih edilen bir web sitesine sahip olmak isteyen firmalar için web sitesi teknik özellikleri önem arz etmektedir.

E-ticaret pazaryerleri işletmeler için yeni pazarlara girmek için ve hedef müşteri kitlelerine ulaşmak için kullanılan en kolay ve en hızlı yol olmaktadır. Firmalar, pazaryerleri aracılığıyla herhangi bir alt yapı ve tanıtım maliyetiyle efor harcamadan e-ticarete başlayabilmektedir.

image source: https://www.usetechs.com/e-ticaret/urun-gorselleri

E-ticaretin gelişmesi aynı zamanda yeni iş olanaklarını beraberinde getirmektedir. Firmaların organizasyon yapısında meydana gelecek değişiklikler ve firmaların istihdam yapısının zaman içerisinde değişeceği beklenmektedir.

E-ticaretin hızlı bir şekilde gelişmesinin nedeniyse geleneksel ticaretle karsılaştırıldığında, çeşitli avantajlar sunmasından kaynaklanmaktadır.

Z Kuşağı ve Online Alışveriş İlgileri

Teknolojiye en yatkın olan Z kuşağı, doğdukları dönem itibarıyla teknolojinin en aktif kullanıcılarıdır. Teknolojinin gelişmesi insanların satın almak istedikleri temel ihtiyaçlarına erişimini de sanal ortama taşımaktadır.

Z kuşağı konuşmaktan çok yazmayı tercih etmelerinden dolayı teknolojiyi iletişim aracı olarak iyi bir şekilde kullanmaktadır. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, istedikleri zaman, istedikleri bilgiye kolayca ulaşabilmekte ve rahat iletişim kurabilmektedirler.

Belirgin özelliklerine bakıldığında, sabırsız, teknoloji ve teknolojik cihazlara oldukça ilgili, internetin tüm imkânlarını kullanabilmeyi seven, hızlı karar alma becerisine sahip, birden fazla konuya aynı anda odaklanabilen ve hızlı tüketen profilleri bulunmaktadır.

Z kuşağının markalara sadakatlerinin zayıf olduğu gözlemlenmektedir. Bu kuşağın üyeleri tercih ettikleri markaları hızlı bir şekilde değiştirdikleri gözlemlenmektedir. Kullandıkları ürünler hakkındaki olumlu veya olumsuz görüşlerini ve deneyimlerini sık sosyal medya platformlarında paylaşmaktadırlar. Markalar, Z Kuşağı’nın ilgisini çekmek için aynı zamanda çok farklı sosyal medya platformlarına ve ulaşım kanallarına hitap etmek için çalışmaktadır. Z kuşağının müşteri hedeflerinden olup başarıya ulaşmak isteyen markalar yeni sosyal ağ ve teknolojiler üzerinden mesaj ulaştıranlar olacaktır.

image source: https://btm.istanbul/blog/z-kusagi-liderlerine-verilebilecek-4-onemli-tavsiye

Z kuşağının müşteri hedeflerinden olup başarıya ulaşmak isteyen markalar yeni sosyal ağ ve teknolojiler üzerinden mesaj ulaştıranlar olacaktırlar.

Kısaca E-ticaretin Avantajları:

  • Kolaylık: E-ticaret haftanın yedi günü, günde 24 saat gerçekleşebilir.
  • Artan Seçim: Birçok mağaza, gerçek mekanda faaliyet gösteren benzerlerine kıyasla geniş online ürün yelpazesi sunmaktadır. Sadece online olarak var olan birçok mağaza, tüketicilere başka hiçbir yerde bulunmayan özel ürünler de sunabilir.
  • Hediye İmkanı: Özel zamanlarda hediyenizi göndermek istediğiniz kişi nerede olursa olsun aynı gün içinde gönderebilirsiniz.
  • İndirimler ve Kampanyalar: E-ticaret siteleri markaların indirim ve kampanyalarını müşterilerine rahat bir şekilde duyurmaktadır. Müşteriler mesajla veya mail yoluyla gönderilen bilgilendirmelerle de anında haberdar edebilmektedir. Birçok uygulamada ürünler favorilere eklenerek takip edilen ürünün indirime girdiği anda bilgilendirme sağlanarak indirim kampanyalarından faydalanmak kolaylaşmış olmaktadır.
  • Kasada Sıra Beklemek Yok: Bilgisayardan veya mobil cihazlardan alışveriş yapılabilmesini sağlayan e-ticaret, müşteriler için rahat bir alışveriş imkanı tanımaktadır. Müşteriler büyük alışveriş merkezlerinde özellikle kalabalığın yoğun olduğu saatlerde alışveriş yapıldığında kasada saatlerce sıra beklemektedirler.

Yeni yazılarımda görüşmek dileğiyle.

Sevgiler, Hatice.

dagaslani@itu.edu.tr

--

--